Klik hier voor de Besparen met de Buren overzichtspagina

maandag 24 september 2012

StartFeest groot succes!

‘Besparen met de Buren’ in de van der Pek buurt is nu al een groot succes. Afgelopen zaterdag opende wethouder Wonen Freek Ossel het StartFeest en reikte in de aanwezigheid van 200 bewoners de getrainde lokale Klussers hun KlusCertificaat uit. Wethouder Ossel benadrukte het succes, dat afgelopen zomer al in ruim 200 huizen is geklust. Het kan dus, bewoners betrekken bij energiebesparing.

Het Startfeest onderstreepte de energieke start van Besparen met de Buren. Met de opening door wethouder Ossel, de bijdragen van de Faja Rhythm Brassband, de verdere muzikale omlijsting van Lucky Fonz III en de prijsuitreiking door Ron Onverzaagt, directeur Ymere Noord,  aan de drie prijswinnaars uit groep 7 & 8 van twee lokale scholen voor het beste opstel over energie besparen. Daarnaast met winnaars van de loterij ‘Van der Pek wint!’ en een zinderende show van Mad Science met natuurkundige proefjes. Amsterdam Steunpunt Wonen en Twinstone, de partijen achter Besparen met de Buren, kijken terug op een geslaagde start.

Besparen met de Buren is een pilot die wordt uitgerold in de Van der Pekbuurt. Het bestaat uit kleine klussen en gedragsverandering, daarnaast worden de scholen middels verschillende lessen betrokken. Tien lokale bewoners zijn getraind tot Klusser en voeren kleine klussen uit bij hun buren waarmee direct energie wordt bespaard. Maar bewoners kunnen met de gratis KlusBox & KlusWaaier ook zelf aan de slag.

Verder worden er vanaf oktober Koffiebijeenkomsten georganiseerd bij bewoners thuis, zodat zoveel mogelijk buurtbewoners zich ook anders gaan gedragen in huis om energie te besparen. Voor de Koffiebijeenkomsten worden bewoners getraind, Ambassadeurs. Gastvrouwen en gastheren uit de buurt ontvangen kleine groepjes buurtgenoten bij hen thuis en praten onder begeleiding van de Ambassadeur over verschillende energiethema’s en delen tips & weetjes.  Wilt u Ambassadeur worden? Kijk dan hier voor meer informatie. Wilt u Gastvrouw of gastheer worden? Kijk dan hier voor meer informatie.

Het is voor het eerst dat in Nederland op deze schaal energiebesparende klussen worden gecombineerd met gedragsverandering. Daarbij is ook uniek dat zowel het klussen als de gedragsverandering door buurtbewoners zelf wordt uitgevoerd.
Faja Rhythm Brassband maakt een rondje in de buurt
Wethouder Wonen Freek Ossel komt binnen
Wethouder Wonen Freek Ossel met 4 Klussers op de foto. 
Vlnr: Fatima Ibrahimi, Gerry de Smet, Peter Bartels, John Norah.
Ron Onverzaagt maakt de prijswinnaars bekend van het opstel: "Wat zou je doen met € 100" (het bedrag dat men kan besparen door het gebruik van de producten uit de BespaarBox)
Lucky Fonz III